top of page
  • Yazarın fotoğrafıAtlas Ajans

Başarılı Bir Dijital Pazarlama İçin Neler Yapılmalı?

Güncelleme tarihi: 30 May 2020


dijital pazarlama, dijital pazarlama nasıl yapılır, dijital pazarlama ajansı

Dijital dünyada rekabet ağır. Bu rekabette başarılı bir marka olmak ise firmaların iyi stratejiler belirleyip, bu stratejileri etkin bir şekilde yönetebilmesinden geçiyor. Günümüzde bir markanın dijital dünyada ve sektöründe başarılı olabilmesi için dijital pazarlama, seo, sosyal medya ve marka yönetimi çalışmalarınızı bütünleşik olarak yönetmeniz gerekir. Bu çalışmaları her firma gerçekten iyi bilmeli ve uygulayabilmelidir. Atlas Ajans olarak uzmanlarımız ile hazırladığımız bu yazımızda markanızı dijital pazarlama da başarılı kılıp, dijital dünyada değerini arttıracak öneriler hazırladık.


İlk Adım: Hedef Kitle Analizi

hedef kitle, hedef kitle analizi, dijital pazarlama

Dijital pazarlama süreçlerinizde başarılı olmak için ilk adım hedef kitleyi iyi belirlemekten geçer. Ürün veya hizmetinizin hitap ettiği kitlenin yaş aralığını, cinsiyetini, demografik bilgilerini, ilgi alanlarını, alışveriş alışkanlıkları ve hangi sosyal ağlarda aktif oldukları konusunda iyi bir analiz yapmalısınız. Çünkü dijital reklamlarınızın performansı doğru bir hedef kitleye yayınlamaktan geçer.


Başarılı Bir Reklam Stratejisi Planlaması

dijital pazarlama stratejileri, dijital pazarlama, dijital reklam yöntemleri

Pazarlama faaliyetlerinizin başarıya ulaşması için hedeflerinizi tanımlamalı ve hedeflerinize yönelik iyi bir strateji izlemelisiniz. Strateji belirleyebilmeniz için ilk adım hedefinizi belirlemek olacaktır. Genel olarak hedefleri;

  • Firmanızın/markanızın bilinirliğini arttırmak,

  • Bir ürün veya hizmetiniz hakkında farkındalık yaratmak

  • Satışlarınızı arttırmak

  • Firma/marka imajınızı güçlendirmek

başlıkları altında toplayabiliriz. Hedefinizi belirledikten sonra sıra, stratejilerini belirlemeye geldi. Reklam stratejileriniz, reklamlarınızda kullanacağınız sloganları, görsel tasarımları, hangi kanalda yayınlanacağını, yayınlama süreçlerini, bütçelerin belirlenmesi konularını içerir. Burada özenle çalışmalısınız. Çünkü reklamlar, markanızı dünyaya tanıtan araçtır. İyi bir strateji belirlemeniz ve uygulamanız gerekiyor.


İyi Bir Reklam Tasarımı

dijital reklam önerileri, dijital reklam teknikleri, dijital pazarlama

Reklam stratejilerinizi belirleme bölümünde de bahsettiğimiz gibi reklamlarınız, markanızı dünyaya açılan penceresi, firmanızın temsili yüzüdür. Reklamlar, ürün veya hizmetinizi müşterilerinizin satın almasını sağlamak için hazırlanırlar. Bu yüzden reklamlarınız etkileyici şekilde hazırlanmalıdır. Müşterilerinizin ilgisini çekmeli ve harekete geçirmelidir. Reklam görselinizi müşterinizin ilgisini çekecek, ürün ve hizmetinizi doğru şekilde anlatacak biçimde tasarlamalısınız. Görsel üzerinde çok yazı olmamalı ve müşterinizi harekete geçirecek “%50 İndirim Fırsatı”, “Sınırlı Stoklar”, “Ön Sipariş İle İlk Sizin Olsun” gibi ayrıcalık taşıyan cümleler kullanmalısınız. Reklamlarınıza yaratıcı sloganlar bularak da müşterilerinizi harekete geçirebilirsiniz. Ama yaratıcılık, iyi bir analiz ve çalışma gerektirir. Bunu da unutmayın. Bununla birlikte mutlaka özgün çalışmalar yürütün. Çünkü alışagelmiş veya daha önceden yapılmış işler ilgiyi pek çekmez. Marka imajı içinde kopya çalışmalar büyük zararlar doğurabilir.


Bütüncül Yaklaşım

Dijital dünyada başarılı olmanın ve hedeflerinize ulaşmanın en önemli noktalarından biri bütüncül yaklaşım stratejilerini izlemenizden geçer. Dijital dünyanın tüm kanallarını kullanmalı ve bu kanallarda yürüttüğünüz çalışmaları etkili bir şekilde yönetmelisiniz. Kısaca; arama motorlarındaki reklamlarınız, sosyal medya yönetiminiz ve reklamlarınız, görsel reklamlarınız ve siteniz üzerinde yapacağınız çalışmalar birbirini tamamlamalıdır. Bu, reklam bütçenizi arttırıp her yerde reklam vermeniz anlamına gelmiyor. Google’da reklam veriyorsanız, aynı zamanda sosyal medya yönetiminizi ve sitedeki içerik çalışmalarınızı reklam ve kampanya çalışmalarınıza göre yönetmelisiniz. Ayrı kanallarda farklı diller kullanmak ve birbirini tamamlamayan çalışmalar pazarlama süreçlerinizi başarısızlığa uğratabilir.


Arama Motoru Pazarlaması Çalışmaları

dijital pazarlama, google reklamları, arama motoru pazarlaması

Dijital dünyadaki en önemli pazarlama araçları arama motorlarıdır. Arama motorları üzerinde reklam verme doğru bir şekilde yapılır ise gelir elde etmenizi engelleyecek hiçbir şey olamaz. Bu kanalda özellikle anahtar kelimeleri ve hedef kitlenizi iyi belirlemelisiniz. Yapacağınız optimizasyonlar ile ürün veya hizmetinizi arayan potansiyel müşterilerinize hızlıca ulaşma şansı yakalayabilir ve satışlarınızı arttırabilirsiniz. Ayrıca arama motoru reklamları tıklama başına ücret aldığı için ölçülebilirdir. Aynı zamanda da dönüşüm oranları yüksektir.


Etkileyici ve Doğru Sosyal Medya Yönetimi

sosyal medya yönetimi, başarılı sosyal medya yönetimi, sosyal medya teknikleri

Günümüzde sosyal medya, markaların imajını güçlendiren ve bilinirliğini arttıran önemli bir konumdadır. Hedef kitleniz ile etkileşiminizi yükselttiği gibi pazarlama süreçlerinize de büyük katkısı vardır. Kısa vadede potansiyel müşterilerinize ulaşmanızı sağlayan en etkili kanaldır. Ancak bu kanalı doğru bir şekilde yönetmelisiniz. Sadece reklam vermek veya paylaşım yapmak yetmez. Doğru bir planlama ile ilerlemelisiniz. Hedef kitleniz hangi mecrada, neler ilgisini çekiyor, sizi neden takip etmeli bunların hepsini düşünerek iyi bir sosyal medya planı belirlemelisiniz. Özgün içerikler üreterek ve doğru bir iletişim ile hedef kitlenizi etkilemelisiniz. Takip etmeleri için bir neden vermelisiniz. Ürün ve hizmetinizi tercih edecekleri pozisyona gelmelerini sağlamalısınız.


Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Çalışmaları

seo, arama motoru optimizasyonu, seo nedir

Arama motoru reklamları, sosyal medya yönetimi haricinde SEO yani arama motoru optimizasyonu çalışmaları, pazarlama süreçlerinizi başarıya ulaştıracak bir diğer önemli faktördür. Markanız için doğru anahtar kelimeleri belirleyerek oluşturacağınız site içi ve site dışı SEO çalışmaları ile arama motorlarında üst sıralara çıkabilirsiniz. Böylece sektörünüzde öne çıkma şansı yakalarsınız. Arama motoru optimizasyonları çalışmalarının belirli teknikleri ve dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Örneğin oluşturacağınız site içi içeriğin özgün olması veya en az 300 kelimeden oluşması gibi önem verilmesi gereken unsurlar mevcuttur. Veya site dışı SEO’da yapmanız gereken backlink çalışmaları gibi… Bu çalışmalar birlikte yürütülmeli ve önem verilmelidir. Çünkü başarılı bir arama motoru optimizasyonu çalışmaları neredeyse hiç bütçe harcamadan potansiyel müşterilerinize ulaşmanızı sağlar.


Re-Marketing Çalışmaları

Hedef kitleyi belirlediniz, arama motorlarında reklamlarınızı verdiniz, sosyal medya ve SEO çalışmalarınızı verimli bir şekilde yürütüyorsunuz. Sıra şimdi yeniden pazarlama çalışmalarında… Yeniden pazarlama, dijital pazarlamada markaları başarıya götüren en etkili çalışmalardan biridir. Yeniden pazarlama yani re-marketing sitenizi ziyaret edip, ürün veya hizmetiniz için satın alma yapmamış kişilere farklı kanallar aracılığıyla yaptığınız reklam çalışmalarıdır. Re-marketing ile sitenizi ziyaret edip çıkmış bir müşterinize, internette dolaşırken tekrar reklamınızı yayınlayarak sitenize dönüp satın alma işlemini tamamlamasını sağlayabilirsiniz. E-posta veya sms ile bildirim gönderebilir ve kendinizi hatırlatabilirsiniz. Re-marketing çalışmaları markalara, imajını güçlendiren ve satışlarını yükselten büyük katkılar sağlar.


Dijital pazarlamada başarılı olmak için web sitenizde kullandığınız bannerlardan ürün/hizmet içeriklerinize, reklam tasarımınızda kullandığınız renklerden yazdığınız sözcüklere, sosyal medyada kullandığınız içerikten iletişim şeklinize bağlı birçok etken bulunmaktadır. Bunların hepsi birbirini tamamlayıcı şekilde yürütülmelidir. Dijital dünyada rakiplerinizden farklı olmanızı bu çalışmalar belirler. Dijital dünyada ağır rekabetten sıyrılmanızı da… Bu çalışmaları doğru stratejiler ile etkin bir şekilde yönetmelisiniz.

115 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page